Puku- ja merkkiohje

Puku- ja merkkiohje

Yhtenäinen pukeutuminen luo yhteenkuuluvuutta. Partioasu ja sen tunnukset kertovat meille kantajastaan ja hänen partiotaipaleestaan. Vähimmillään partioasu on partiohuivi. Se on yleisimmin varustettu lippukunnan omalla tunnuksella, tai se voi olla oman partiopiirin/Suomen Partiolaisten huivi tai vaikkapa leirihuivi, riippuen siitä missä pestissä (tehtävässä) partiolainen milläkin hetkellä toimii.

Partioasuun kuuluu lisäksi partiopaita ja sen kanssa käytettävät siistit tummat housut tai hame sekä siistit kengät. Lisäksi asuun voi kuulua oman lippukunnan perinteistä riippuen partiovyö, pillinaru ja/tai päähine. Partioasu vaihtelee ikäkauden mukaan.

Kun sudenpentu saa paitaansa ensimmäiset merkkinsä, se on iso asia ja kertoo hänelle kasvamisesta ja kehittymisestä partiopolulla. Asun erilaiset merkit ja tunnukset kertovat yhteisistä arvoista ja yhteenkuuluvuudesta, yhdessä tekemisestä ja kasvamisesta partiossa.

Partiohuivi nähdään nykyään lähinnä partiolaisen tunnuksena, mutta alunperin se oli käytännöllinen asuste: se suojasi niskaa auringon paahteelta, se voitiin sitoa suojaamaan suuta ja nenää pölyltä ja sitä saattoi käyttää (niin kuin nykyäänkin opitaan) kolmioliinana ensiaputoiminnassa.

Partioasuun pukeutuminen osoittaa yhtenäisyyttä. Kaikki ovat partiolaisia, mitä muuta he partiotoiminnan ulkopuolella ovatkaan.

Suomen Partiolaisten puku- ja merkkiohjeet

(Tekstin lähde: Suomen Partiolaiset, muokannut Maria Ojanen)